Slovenský zväz kuchárov a cukrárov
História Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov sa začala písať v apríli 1990, kedy vznikol ako jeden z prvých profesijných zväzov na Slovensku.Je dobrovoľnou, cechovskou, nepolitickou záujmovou organizáciou, v ktorej sa dobrovoľne združujú občania, ktorí sa na profesionálnej úrovni zaoberajú gastronómiou alebo sú priateľmi a propagátormi gastronómie. Na čele zväzu v tom čase stál majster kuchár Ondrej Antovszký. V roku 2000 ho na poste prezidenta zväzu vystriedal František Janata, ktorý vo funkcii prezidenta zväzu pôsobí dodnes. Sídlom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov je v hlavné mesto Slovenska, Bratislava, Hviezdoslavovo nám. č. 20.
Po apríli 1990 postupne začali vznikať regionálne kluby v Bratislave, Nitre, Tatrách, Košiciach, Prešove. Z nich sa postupom času vykreovali stabilne pôsobiace kluby kuchárov a cukrárov známe ako Bratislavský, Tatranský a Prešovský klub kuchárov a cukrárov, ku ktorým od augusta 2007 pribudol aj Klub mladých kuchárov, združujúci predovšetkým kuchárov v juniorskom veku. Prostredníctvom klubov sa zväz usiluje šíriť moderné trendy gastronómie v praxi, na domácich aj zahraničných výstavách a súťažiach.
Z doterajších aktivít zväzu možno prezentovať propagačno-výstavné a súťažné akcie, organizované na území Slovenskej republiky a v zahraničí K takým patrila aktivita Bratislavského klubu „Vianočný a novoročný festival studených mís a cukrárskych výrobkov “v hlavnom meste SR Bratislave. K úspechom bratislavského klubu patrí aj výstava „POÉZIA V GASTRÓNÓMII, ktorá sa už od roku 2000 je súčasťou súčasť Medzinárodného veľtrhu cestovného ruchu Slovakiatour Bratislava a Medzinárodného veľtrhu DANUBIUS GASTRO BRATISLAVA“. Od roku 2007 sa začína písať história ďalšej aktivity tohto klubu a to tradícia „Osláv Sv. Vavrinca – patróna kuchárov a cukrárov“, ktorú klub realizuje v spolupráci s Magistrátom hl. mesta SR Bratislavy a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom. Tatranský klub kuchárov a cukrárov ktorý má sídlo v najvyhľadávanejšom regióne cestovného ruchu na Slovensku - vo Vysokých Tatrách sa prezentuje každoročnou“ Jarnou gastronomickou výstavou“, každý rok usporadúva súťaže a výstavy, ku ktorým patrí „Majster Palacinka“, „Špica guláš Tatry“, ako aj „GRIL PÁRTY“. Prešovský klub kuchárov a cukrárov sa už roky úspešne prezentuje „Májovou výstavou studených mís a cukrárskych výrobkov“, akciou „SWEETCUP Prešov“ „GRIL PÁRTY“ Členovia zväzu sa zúčastňujú pri organizovaní rôznych propagačných akcií zameraných na racionálnu výživu, propagáciu potravinárskych výrobkov a noviniek národnej i medzinárodnej gastronómie, či už v oblasti surovinovej alebo technologickej. Zväz sa aktívne venuje aj príprave mladých odborníkov. Podporuje a organizuje súťaže v odbore kuchár a cukrár, na ktorých svoju odbornosť prezentujú mladí ľudia pripravujúci sa na toto povolanie. K takým akciám patrí súťaže GASTRO NITRA v rámci medzinárodného veľtrhuA Gastra Alimenta Nitra.
Z medzinárodných aktivít zväzu možno spomenúť účasť členov na medzinárodnej súťaži v Solnoku v Maďarskej republike, kde v roku 1995 získalo Slovensko dve zlaté medaile, zúčastnili sa medzinárodných výstav a prezentácií vo Frankfurte a Klagenfurte v Nemecku. Slovensko a slovenskú gastronómiu v roku 1996 reprezentoval vtedajší prezident zväzu, majster kuchár Ondrej Antovszký na II. Svetovom kongrese gastronómie a turistiky v Mexiku. Pri tej príležitosti slovenské veľvyslanectvo v Mexiku usporiadalo Dní slovenskej kuchyne, kde pán Antovszký prezentoval našu gastronómiu s veľkým úspechom. V roku 1997 v rámci Dní Slovenska v Mexiku, po 30 dní bola slovenská gastronómia opäť prezentovaná mexickej verejnosti.
V roku 2000 sa Slovenský zväz kuchárov a cukrárov stal riadnym členom Svetovej organizácie kuchárskych a cukrárskych asociácií – WACS ako oficiálny orgán zastupujúci kuchárov a cukrárov na Slovensku. Tento rok možno považovať za prelomový aj pokiaľ sa týka zahraničných aktivít SZKC. Ako člen WACS má zväz právo zúčastňovať sa všetkých kongresov, konferencií a súťaží na medzinárodnej i svetovej úrovni. Túto možnosť využíva v plnom rozsahu. Svojim členom umožňuje účasť na kontinentálnych i svetových veľtrhoch, výstavách a súťažiach z oblasti gastronómie. Výhradne naši členovia môžu byť nominovaní do Slovenského národného tímu, ktorý na špičkových svetových súťažiach a gastronomických olympiádach zastupuje a obhajuje dobré meno slovenskej gastronómie.
Prehľad doterajších aktivít SZKC na medzinárodnej úrovni:
Kongresy a konferencie:
2000 Svetový kongres Svetovej organizácie kuchárskych a cukrárskych zväzov (WACS), Mastricht Holandsko
2001 Európska kontinentálna konferencia prezidentov kuchárskych zväzov WACS, Londýn V. Británia
2002 Svetový kongres WACS, Kyotó, Japonsko
2002 Európska kontinentálna konferencia WACS Viedeň, Rakúsko
2008 Svetový kongres WACS Dubaj
SÚŤAŽE
Prestížna medzinárodná súťaž EXPOGASST CULINARY WORLD CUP LUXEMBURG
Rok 2000
Diplom za účasť
Rok 2002
strieborná medaila za výrobky studenej kuchyne
Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov v zložení:
Marián Kellner šéfkuchár gastrocentra METROS NIVY Bratislava
Marián Minarič, šéfkuchár gastrocentra HYSTÉRIA FOOD
Libor Byrtus, šéfkuchár gastrocentra KASKO Stará Sladovňa, Bratislava
Štefan Mažerík, kuchár SLOVENSKEJ REŠTAURÁCIE Bratislava
Jozefína Šebáková, hlavná majsterka SOU PÚCHOV, odbor cukrár
Valérai Bachledová, zástupkyňa šéfkuchára GRAND HOTEL PRAHA .T. Lomnica
Rok 2006
Bronzová medaila za výrobky studenej kuchyne
Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov v zložení:
Valéria Bachledová, šéfkuchárka GRANDHOTEL PRAHA Tatranská Lomnica
Peter Pikovský, šéfkuchár HOTEL HUBERT v Gerlachove
Juraj Pápai, zástupca šéfkuchára SLOVENSKÁ REŠTAURÁCIA Bratislava
František Krankota, majiteľ Reštaurácie U NESTORA Prešov
Marek Gajdoš, pedagogický pracovník ESO Euroškola Prešov
Jindřich Novotný, majster odborného výcviku SOU SLANICKÁ OSADA
Emil Hlubovič a Ján Kolesár, majstri odborného výcviku SOU SD Jednota Prešov
Najprestížnejšia svetová gastronomická exhibícia
OLYMPIJSKÉ HRY KUCHÁROV A CUKRÁROV – IKA ERFURT
Rok 2004:
3 bronzové medaile za výrobky studenej kuchyne a za teplú kuchyňu
Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov v zložení:
Marián Kellner , šéfkuchár reštaurácie METROS Bratislava
František Krankota, majiteľ reštaurácie U NESTORA, Prešov
Papai Juraj, zástupca šéfkuchára SLOVENSKÁ REŠTAURÁCIA Bratislava
Marek Gajdoš , kuchár , Hotel Dukla Prešov
Viliam Rychnavský, kuchár, Reštaurácia Turnička, Liptovská Teplička
Iveta Popovičová, kuchárka Hotel PATRIA , Štrbské Pleso,Vysoké Tatry
Jozefína Zaukolcová,hlavná majsterka SOU PÚCHOV, odbor cukrár
Rok 2008
bronzová medaila za kategóriu A - studená kuchyňa
bronzová medaila za kategóriu C - cukrárska výroba
bronzová medaila za kategóriu R – Reštaurácia národov
diplom za dekoratívne vyrezávanie do ovocia a zeleniny – Oľga Barcíková,
bronzová medaila za dekoratívne vyrezávanie do ovocia a zeleniny – Patrik Smaha
strieborná medaila za dekoratívne vyrezávanie do ovocia a zeleniny – Tomáš Vida
zlatá medaila za tvorbu z medovníkového cesta – Mária Muráriková
Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov v zložení:
Juraj Papai – kapitán tímu
šéfkuchár , Slovenská reštaurácia v Bratislave,
Jaroslav Uhlár
šéfkuchár, Hotel International, Veľká. Lomnica,
František Krankota
majster odbornej výchovy, SOU obchodné Prešov
Marek Gajdoš
majster odbornej výchovy, ESO Euroškola Prešov
Ján Kolesár
majster odbornej výchovy, SOU Jednota SD Prešov
Jozefína Zaukolcová
Majsterka odbornej výchovy, od. cukrár, ZSŠ Púchov
Peter Krištof
prezentačný kuchár firmy Nestlé Professional Slovensko, Prešov
Peter Kulhány
šéfkuchár , Grandhotel Praha, Lomnica
Jindřich Novotný
Majster .odbornej výchovy odbor cukrár, SOU SD Jednota Slanická Osada
Členmi slovenskej olympijskej výpravy okrem členov národného tímu aj ďalší členovia SZKC, ktorí sa súťaže zúčastňovali ako individuálni súťažiaci:
p. Oľga Barcíková z Púchova,
p. Mária Murárikova z Trenčína,
p. Tomáš Vida z Bratislavy a
p. Patrik Smaha z Púchova.
**************************************************************************************
Prostredníctvom členov zväzu je slovenská gastronómia prezentovaná aj na všetkých väčších akciách usporiadaných slovenskými veľvyslanectvami v mnohých krajinách sveta. Už tradíciou sa stalo, že súčasťou Dní kultúry Slovenska, ktoré sú usporadúvané v zahraničí sú práve Dní slovenskej kuchyne, ktorá je prezentovaná členmi Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Zdroj: www.szkc.sk